2018-09-03 09:27:55• hírek • Bede Emőke

Több és jobb búza termett idén Szatmár megye földjein

Örömmel zárult idén az aratási időszak, a búzaföldekről a tavalyinál nagyobb mennyiségű és jobb minőségű gabonát takaríthattak be a gazdák.

Az elmúlt pénteken a Prefektusi Kollégium tagjai előtt számolt be a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője az idei mezőgazdasági munkálatok alakulásáról. Ioan Cioltean szerint megyénkben a tavalyihoz képest jelentősen több és jobb minőségű búzának örvendhettek a mezőgazdászok, az egy hektáron aratott gabona mennyisége ugyanis átlagosan a 5090 kilogrammot is elérte. Ezzel a mennyiséggel pedig az országos listán is előkelő helyet foglal el megyénk. A 2018 őszén történő búzavetés azonban később fog kezdődni a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt, a 63011 hektárnyi összterületből eddig csak 340-et sikerült bevetni.
 

A 2017-es szezonban egyébként búzából vetették a legtöbbet, az ezzel a gabonával bevetett területek össznagysága eléri a 37 296 hektárt. Repcével tavaly 13 900 hektáron foglalkoztak, az átlagtermés 3100 kilogramm/hektár volt. Tritikálét 5 698 hektárra vetettek, majd hektáronként 4 799 kilogrammnyit gabonát takaríthattak be. Árpát 1 992 hektáron vettettek, az átlagtermés 5000 kilogramm/ hektár volt. Rozzsal pedig mindösszesen 300 hektáron foglalkoztak, a munka pedig 5 000 kilogramm/hektár átlagtermést eredményezett.
 

Mindemellett Cioltean azt is kifejtette, a mezőgazdasági munkák felügyelete mellett az igazgatóság azt is fontos célkitűzésének tartja, hogy az import termékek beáramlását visszaszorítássa és a hazai termékek fogyasztását népszerűsítse. Épp ezért több programon keresztül is propagálták a hazai, s értelemszerűen a Szatmár megyei paradicsomfélék fogyasztását, a háztáji állatok közül pedig a báznai sertés és a mangalica került szélesebb körben is népszerűsítésre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: